luni, 29 iunie 2009

Despre corului bisericesc din Grinauţi-Moldova (1930-2008)

După anul 1930, în biserică paroh devine părintele Andrei Donos. Dumnealui căuta în tot chipul să selecteze din şcoală un cor, pentru biserică. La selectarea corului la ajutat dascălul Teodor Xenofontovici Lunga, după dânsul, a fost invitat dascăl şi învăţător de muzică domnul Popovici, după care domnul Dulipovici. Dumnealor îmreună cu dascălul bătrân Teodor Xenofontovici Lunga, au format un cor de 44 de personae pe toate patru voci.
În 1943, corul din Grinăuţi-Moldova, a luat primul loc pe republică. Ceea ce este fixat pe fotografie, de pe pragul bisericii vechi anul 1943, condusă de dascălul Gheorghe Strugaru. După evenimentele din 1944, părintele Donos s-a refugiat la Iaşi.
În anul 1949 în Grinăuţi este trimis paroh părintele Gheorghe Moroşan, dascăl Chişcuţă Nicolai. El organizează corul vechi, pe care îl conduce timp de 3 ani. După Nicolae Chişcuţă, în sat este chemat de părintele Gheorghe Moroşan, dascăl, Andrei Feodorovici Solodchi. Cu care a lucrat până în anul 1958. În 1959 este chemat preot paroh părintele Gheorghe Strugaru, fost dascăl al bisericii.
Din anul 1988 până în 2001, Andrei Feodorovici Solodchi, a fost dascăl cu părintele Gheorghe Plevan. Din anul 2001, de către P.S. Dorimedont, Episcop de Edineţ şi Briceni, a fost îndreptat ca dascăl Veronica Gadâmba. Dumneaei, a format un cor din fetiţe tinere, cu care în 2008, la mănăstire la Călărăşeuca a primit o diplomă de onoare.


0 comentarii:

contact webmaster:

mihailmaster@yahoo.com
Ajutăm la construcţia şi administrarea, siteurilor şi blogurilor pentru mănăstiri şi biserici.