luni, 29 iunie 2009

Despre mironosiţe şi pictorii din sat

În anul 1945-46 pentru biserica din Mihălăşeni şi din Grinăuţi-Moldova, pregătea prescuri Ursu Alexandra Nicolaevna. După îmbolnăvirea ei în biserica din Grinăuţi, cocea prescuri pentru biserică Bădărău Maria Fiodorovna. Dar cu vârsta începând din anii 1970, prescuri a început a coace Bădărău Eufrosonia Penteleievna.
Din anul 1978, în Grinăuţi-Moldova, părintele Gheorghe Plevan a binecuvântat-o pe doamna Guţan Maria Vasilevna. Şi până în prezent, dumneaei cu multă dragoste, necătând la vârsta înaintată de 84 de ani, continuă să coacă prescuri pentru trebuiţa bisericii din Grinăuţi. N-am vrea să uităm şi de pictorii din Ginăuţi-Moldova, care contribuie la înfrumuseţarea bisericii noi şi vechi cu frumoase icoane, frumoase steaguri. Am vrea să menţionăm pe domnul Solodchi Mihail Vasile împreună cu soţia Alexandra. Îmi amintesc şi de pictorul Bălan Andrei Constantin, Dumnezeu să-l ierte!
Mult au contribuit la înfrumuseţarea bisericii, pictorii aduşi de la Vadul ui Vodă, de domnul Marcel Răducan şi Anatol Rusu. Aceşti pictori au pictat iconostasul bisericii vechi din Grinăuţi.
În anul 1953 în timpul reparaţiei bisericii vevhi pe dinăuntru, au fost invitaţi din satul Cernoleuca doi pictori, care au pictat pereţii cu diferite icoane, la care am participat şi eu, pe când aveam 10 ani.
Până în prezent mult contribuie la înfrumuseţarea bisericii vechi, palamarul Valentin Marinciuc. Necătând la familia lui numeroasă, dumnealui pleacă des în pelerinaj la mănăstirea Nicoreni, raionul Drochia. Din atelierul mănăstirii domnul Valentin, aduce diferite icoane , rămi pentru icoane, cărţi cu conţinut religios, CD-uri cu conţinut religios, pentru biserică, mai ales pentru copii şi tineret.
Am dori din tot sufletul ca primăria din Grinăuţi-Moldova în frunte cu primarul Oboroc Igor Ion, cu mai mult drag să contribuie la reparaţia bisericii vechi şi noi.

0 comentarii:

contact webmaster:

mihailmaster@yahoo.com
Ajutăm la construcţia şi administrarea, siteurilor şi blogurilor pentru mănăstiri şi biserici.