luni, 29 iunie 2009

Biserica din Grinăuţi-Moldova de la 2001 încoace

Păr. Gheorghe Plevan a deservit parohia din Grinăuţi Moldova timp de 16 ani până în 2006. În anul 2001, P.S. Doremidont, Episcop de Edineţ şi Briceni, a trimis ajutor părintelui Gheorghe, pe diaconul Rostislav Gadâmba, iar ca dascăl soţia diaconului - Veronica Gadâmba.
În anul 2005 diaconul Rostislav Gadâmba a fost hirotonit preot de către P.S. Doremidont în satul Maramonovca, Donduşeni.
În anul 2006, după o boală grea, păr. Gheorghe Plevan a decedat, fiind înmormântat de către un sobor de preoţi în frunte cu P.S. Doremidont, în faţa bisericii vechi din Grinauţi-Moldova.
După înmormântare preotul Rostislav Gadâmba a fost numit de către P.S. Doremidont, în funcţia de paroh al bisericii cu hramul “Acoperământul Maicii Domnului” din Grinauţi-Moldova.
Odată cu venirea părintelui Rostislav Gadâmba, se începe reparaţia bisericii vechi. În anul 2001 biserica a fost gazificată şi vopsită pe dinafară. Astfel biserica veche a fost transfomată în biserică de iarnă. Dar aceasta, avea nevoie de reparaţie capitală în interior. După moartea păr. mitrofor Gheorghe Plevan, păr. Rostislav Gadâmba, a făcut un apel către credincioşii din Grinauţi-Moldova, cu scopul de a strânge suma necesară pentru reparaţia bisericii vechi. La apel au răspuns pozitiv domnul Marcel Răducanu şi domnul Anatol Rusu.
Din creştinii locali l-au susţinut material pe părintele Rostislav Gadâmba, fraţii Maranciuc, familia Negritu Ursu şi alţi creştini din localitate. În prezent se fac pregătiri pentru a acoperi cu tablă biserica veche. Toate lucrările se fac cu ajutorul sătenilor şi cu ajutorul creştinilor de pretutindeni.
În anul 2008 a fost acoperită cu tablă cupola bisericii de la clopotniţă de către Nicolae Căpăţână şi fraţii Maranciuc.

0 comentarii:

contact webmaster:

mihailmaster@yahoo.com
Ajutăm la construcţia şi administrarea, siteurilor şi blogurilor pentru mănăstiri şi biserici.