luni, 29 iunie 2009

Construcţia bisericii de piatră din Grinăuţi-Moldova (1991-1995)



Foto pe scările bisericii vechi din Grinăuţi Moldova.

În anul 1991 la părintele Gheorghe Plevan, a venit preşedintele colhozului domnul Bobeico Constantin Petrovici, cu primarul de atunci Serghei Nesteriuc şi iau spus: părinte biserica aceasta e veche, ar fi bines să zidim una nouă. Cum părinţii voştri v-au lăsat-o pe aceasta, aşa şi voi trebuie să lăsaţi ceva urmaşilor voştri.
Părintele le-a răspuns, nu avem bani pentru aşa construcţii. Preşedintele i-a răspuns colhozul are 5 milione de ruble şi cu dânsele putem să începem construcţia bisericii. Atunci domnul Nesteriuc a spus că şi primăria v-a da ajutor pentru construcţia noii biserici. La auzul acestor cuvinte, s-a alăturat, directorul de colectare a pâinii din Gara Rediul Mari, domnul Mihail Vasilevici Ursan. Dumnealui a dat ajutor 2 milione de ruble. Paralel cu aceasta, Alexei Bădărău şi cu Petru Negritu au fost însărcinaţi din partea bisericii să strângă ajutor de la creştinii din sat, stabilind taxa de 50 de ruble de la fiecare persoană.
În anul 1995 biserica nouă a fost sfinţită de Î.P.S Valdimir Mitropolit al Chişinăului, în data de 26 noiembrie 1995. La sfinţirea bisericii, au mai participat păr. Gheorghe Moroşan, păr. Vasile Plăcintă şi alţi preoţi.
Însă părintele Gheorghe Plevan, bucuros de noua biserică a uitat de cea veche

0 comentarii:

contact webmaster:

mihailmaster@yahoo.com
Ajutăm la construcţia şi administrarea, siteurilor şi blogurilor pentru mănăstiri şi biserici.