luni, 29 iunie 2009

Biserica din Grinăuţi-Moldova dup anul 1900


În anul 1924 din satul Grinăuţi Moldova, a fost înaintat în Senatul Român, domnul Gheorghe Bădărău. Acesta, împreună cu Simeon Bădărău cu Spiridon Anghel şi alţi creştini din localitate, au hotărât să reconstruiască biserica din Grinăuţi Moldova şi paralel să construiască alături o şcoală de 7 clase.
De la fiecare sătean s-a strâns câte 800 lei pentru reconstrucţia bisericii şi construcţia şcolii. Oamenii care nu aveau suma respectivă, se răsplăteau în felul următor: agentul din sat Grimalschi, vindea vaca, le cumpăra în loc un viţel, iar diferenţa de bani o da pentru biserică şi şcoală. În ciuda faptului că anul 1924, a fost un an secetos, totuşi sătenii, n-au dat înapoi şi în anul 1925, a fost reconstruită biserica şi construită o şcoală modernă de 7 clase.

Foto din carte mică.
+ foto 1926 bunulel Simeon cu familia la hram.

Din anul 1900 până în 1930, paroh a bisericii din Grinăuţi Moldova, a fost părintele Mihail Donos. Părintele Mihail Donos, era un preot aspru şi cerea de la elevi să ştie la perfecţie cele trei rugăciuni începătoare, pentru ca să poată primi Sfânta Împărtăşanie. După 1930, preot devine feciorul părintelui Mihail Donos, părintele Andrei Donos. Acesta la rândul său, primind o biserică nouă, s-a ocupat de corul bisericesc. Pentru conducerea corului, părintele Andrei Donos selecta dascăli, cu care la rândul lor forma corul bisericesc din elevii şcolii de 7 clase din Grinăuţi Moldova.

Foto 1943.

0 comentarii:

contact webmaster:

mihailmaster@yahoo.com
Ajutăm la construcţia şi administrarea, siteurilor şi blogurilor pentru mănăstiri şi biserici.