luni, 29 iunie 2009

Despre Staroste, palamar şi mironosiţe.

Pe timpul părintelui Andrei Donos, staroste a fost domnul Coşuleanu. Palamar a fost Efrem Bolbocean şi domnul Nicolae Bădărăru. Mironosiţe, femeile care purtau grijă de sfânta biserică, au fost următoarele: Eudochia Plăcintă, Natalia Negritu, Maria Bădărău, Maria Balan şi altele. Împreună cu dânsele, mergeam la mănăstirea Călărăşeuca, unde se adunau creştini din mai multe localităţi. Seara cântau cântece creştineşti, ascultam Vecernia, Utrenia, Sf. Liturghie şi aceasta a fost primele grăunţe care au încolţit în sufletul multor copii.
După anul 1943, după retragerea părintelui Andrei Donos, în Grinăuţi-Moldova, a fost rânduit părintele Pavel de la Mihălăşeni, care făcea o liturghie la Mihălăşeni şi una la Grinăuţi. Staroste era pe atunci domnul Pavel Rusu.
Din anul 1949 este îndreptat de Episcopia din Chişinău părintele Gheorghe Moroşanu, staroste a fost ales Ion Lupu (Vanica Lupu). Palamar era pe atunci Efrem Bolbocean şi Nicolae Bădărău. Dascăl a fost Nicolae Chişcuţă, care cu multă dragoste conducea corul din Grinăuţi.
După închiderea bisericii, în anul 1959, biserica rămâne în grija starostelui Vanica Lupu şi Simeon Bădărău, care fusese la părintele Gheorghe Moroşan, preşedinte de revizie.
Datorită acestor oameni, se organizează reparaţia bisericii cu creştinii din sat. S-au evedenţiat atunci Alexei Bădărău, Vasile Ursan, Ioan Căpăţină, Nicolae Guţan, Gheorghe Ursan şi alţii.
Anume Gheorghe Ursan şi cu Nicolae Guţan, fiind veterani de război au fost de nenumărate ori la Episcopia din Chişinău cu cerere să li se trimată preot în sat.
În anul 1988, a fost trimis de Episcopia din Chişinău, preot în satul Grinăuţi-Moldova, părintele Gheorghe Plevan, dascăl Andrei Fiodorovici Solodchi. Palamari Andrei Cebotari.
Am vrea să accentuăm şi asupra femeilor mironosiţe ca Vera Zariciuc, Anastasia Negritu, Efrosinia Bădărău, Alexandra Belciug cu fata, Ileana Ursan cu fata. Ajutau la curăţenie şi la amenajarea bisericii în Postul Mare şi la Sfintele Paşti.
Dacă noi am vorbi despre femeile care au ajutat biserica în timpul reparaţiei cu toate cele necesare ar trebui sa menţionăm tot satul.
În timpul cât biserica a fost închisă, corul din Grinăuţi Moldova era condus de domnul Mihail Rusu şi de aceia coriştii nu au uitat să-l slăvească pe Dumnezeu în aceşti 29 de ani de prigoană.

0 comentarii:

contact webmaster:

mihailmaster@yahoo.com
Ajutăm la construcţia şi administrarea, siteurilor şi blogurilor pentru mănăstiri şi biserici.